rock123 píše:
A to, že cena komodít bude o 10 rokov väčšia je pravdepodobné. Pokial samozrejme nepríde nejaká technická inovácia alebo strata potreby tej danej komodity.
tedy 50/50 , házení korunou a věštění z karet.
Samozrejme, že to je nepredvídateľné, ja som ani nepovedal, že cena bude o 10 rokov vyššia alebo nižšia ak si si nevšimol, ja som použil slovíčko "pravdepodobne" a hovoril som vo všeobecnosti o komoditách, to si povedal ty, že cena pšenice bude o 10 rokov vyššia ty veštec.
rock123 píše:
Hovoriť, že cena pšenice bude o 10 rokov väčšia je ale totálna neznalosť. Ty vieš, že napríklad o 2 roky neprídu s hnojivom ktoré 3x znásobí úrodu?
a ty to tedy víš alespoň na ty 3 měsíce dopředu ? ahá,.. co když všechnu úrodu pro tento rok za měsíc sežerou kobylky a cena poroste raketově nahoru?
Vieš, celé obchodovanie je o pravdepodobnosti, nikdy nie je nič isté. A je určite oveľa menej pravdepodobné, že s týmto hnojivom prídu v časovom horizonte do 3 mesiacov, oveľa pravdepodobnejšie je, že k nemu prídu v časovom horizonte do 10 rokov. Úrodu zožerú kobylky??!! To sa ako vlámajú do skladu pšenice a tam ju vyžerú? vieš ja keď hovorím o zásobách pšenice, tak to nie je pšenica ktorá je momentálne na poly (ak ešte vôbec nejaká je. pretože mám pocit, že hlavný exportéri pšenice majú po žatve) ale o zásobách v skladoch samozrejme. V skladoch v ktorých je tento rok najväčšia zásoba pšenice od roku 2002 a to je skoro 190 mil metrických ton. Tak teraz mi povedz, čo si myslíš, že je pravdepodobnejšie, že do 3 mesiacoch kobylky prepadnú sklady a všetko vyžerú, alebo že do 3 mesiacoch prídeme s hnojivom perfektným, alebo to, že do 10 rokov prídeme s týmto hnojivom?
rock123 píše:
Ty si mi tu ešte okrem žvástov neprezentoval žiadne fakty a ani nedal rozumné argumenty.
není problém vypracovat analýzu na 10 let dopředu která bude založena čistě na faktech proč by pšenice měla i nadále pokračovat v růstu,ale zadarmo to dělat nebudu.
Analýzu na 10 rokov nie je možné urobiť, teda možné urobiť ju je, ale určite sa na ňu nedá spoliehať, pretože je tam množstvo premenných a nevieš čo sa stane. Tak isto, stačí keby vynašli alternatívne plnohodnotné palivo miesto ropy, to by pšenicu tak isto knokautovalo dolu, teda ak máš jasno v tých nadväznostiach medzi komoditami.... Samozrejme, ak budeš počítať s tým, že najbližších 10 rokov nepríde technická inovácia, populácia bude rásť tak cena pojde hore, ale na to sa nedá spoľahnúť, v dnešnej dobe je technický pokrok veľmi rýchli. Kupovať pšenicu teraz a chcieť ju predať za 10 rokov je asi tak, že vsadím 100 000 na červenú.
rock123 píše:
Nemám sa tu potrebu s tebou hádať ako 15 ročné deti, pokiaľ dokážeš viesť debatu na úrovni rád si pokecám.
nápodobně,ale s někým kdo dokáže s takovou jistotou věštit pohyby pšenice na 3 měsíce dopředu se na úrovni debatuje docela těžko.[/quote]
S takovou jistotou? Nikde som nepovedal, že to je 100% isté, takže neviem na čo narážaš. Povedal som, že to je pravdepodobnejšie ako opačný scénar vzhľadom na fakty ktoré existujú. Tvoj opačný scénar si zatiaľ podoprel tým, že kobylky vyžerú zásoby, alebo prídeme s hnojivom teraz do 3 mesiacov, čož sú docela nepravdepodobné fakty. Už mi povieš nejaký rozumný protiargument, prečo by mala ísť cena pšenica v horizonte cca 3 mesiacov hore? A to, že rusko zakázalo vývoz do konca roka alebo, že majú požiare mi nehovor, toto už je dávno v cene tejto komodity zahrnuté, čož verím, že vieš.